Lampyridae spp.
Takaisin/Back

Päivitetty
13.12.2002
Heimo Lampyridae, kiiltomadot

Heimon lajien erikoisuus on valaisukyky. Koiras löytää naaraan hämärässä tai pimeässä naaraan takaruumiista loistavan valon perusteella. Myös toukka ja koiras voivat valaista himmeästi. Valo syntyy kemiallisen reaktion tuloksena ja tuottaa vain hyvin vähän lämpöä. Toukat ovat petoja saalistaen kotiloita ja etanoita, aikuiset eivät syöne mitään. Suomessa kaksi lajia jotka on esitetty myös oheisessa kuvassa.

Lampyris noctiluca, kiiltomato 10
Kiiltomato on tavallinen laji Suomen etelä- ja keskiosissa. Lentokyvyttömän naaraan vihertävä valo on melko voimakas ja se näkyy keski- ja loppukesän iltahämärissä metrien päähän. Lentävät koiraat löytävät naaraat valon perusteella. Vajaan parin sentin mittaista naarasta ei äkkiseltään tunnistaisi aikuiseksi kovakuoriaiseksi, koska se on kokonaan siivetön. Pienemmän koiraan siivet ovat normaalisti kehittyneet. Koiraat tulevat valolle. Kiiltomadon toukat ovat litteitä ja mustia, lisäksi jokaisen jaokkeen laidoilla on keltaiset täplät. Toukkia näkee usein esim. teillä ja poluilla.

Phosphaenus hemipterus, tuikemato 30
Tuikemato on Suomessa paljon harvinaisempi kuin kiiltomato. Sen levinneisyysalue kattaa eteläisimmän Suomen etelärannikolta ainakin muutamia kymmeniä kilometrejä sisämaahan päin, pohjoisimpia havaintopaikkoja Hyvinkää ja Mäntsälä. Molemmat sukupuolet ovat lentokyvyttömiä. Vajaan sentin mittaisen tuikemadon valo on huomattavasti heikompaa kuin isommalla tavallisella kiiltomadolla. Tuikematoja voi löytää esimerkiksi rakennusten seiniltä. Lajia on tullut myös onttoihin lehtipuihin viritetyistä pyydyksistä mm. Helsingin puistoista.