Takaisin/Back

Päivitetty
21.2.2004
Heimo Byturidae, lukkakuoriaiset

Heimossa kaksi Suomessa esiintyvää lajia, vattukuoriainen ja kellukkakuoriainen. Vattukuoriaisen toukka on "vattumato" joka lienee tuttu kaikille vadelmia joskus poimineille. Molempien lajien aikuiset ovat noin 4 mm mittaisia ja ne eroavat helpoiten silmien koon perusteella: kellukkakuoriaisen silmät (suhteessa pään leveyteen) ovat paljon suuremmat kuin vattukuoriaisen silmät. Myös värityksessä on jonkin verran eroa, kellukkakuoriainen on selvästi kellanruskea, kun taas vattukuoriainen on yleensä harmahtavampi. Väri ei kuitenkaan ole luotettava tuntomerkki. Aikuiset kuoriaiset käyvät kukilla ja syövät siitepölyä. Kuva otuksista alla.

Byturus tomentosus, vattukuoriainen 2
Vattukuoriainen on hyvin yleinen laji ja levinnyt miltei koko Suomeen. Lajin toukat, "vattumadot", syövät kehittyviä vadelman marjoja aiheuttaen huomattavia laatutappioita sekä viljellyissä että villeissä vadelmakasvustoissa. Aikuiset kuoriaiset puolestaan vioittavat alkukesällä vadelman nuppuja ja kukkia, estäen näin marjojen normaalin muodostumisen. Aikuiset kuoriaiset käyvät yleisesti myös muilla Rosaceae-heimon kasvien kukilla. Vattukuoriainen on vadelman haitallisin tuholainen Suomessa.

Byturus ochraceus, kellukkakuoriainen 100
Kellukkakuoriainen elää toukkana kyläkellukalla (Geum urbanum). Aikuiset käyvät erityisesti keltaisilla kukilla. Laji on huomattavasti harvinaisempi kuin vattukuoriainen ja levinnyt vain maan etelärannikon tuntumaan sekä idässä rajan pinnassa ainakin Imatran-Ruokolahden korkeudelle saakka. Frekvenssipisteet ovat reippaasti yläkantissa ja paikoin kellukkakuoriainen voi olla kohtalaisen runsaskin, kuten mm. pääkaupunkiseudulla.

Vattukuoriainen vasemmalla, kellukkakuoriainen oikealla.