Arabia
N. 600 ennen Kristusta saapui paimentolaisia arabian aavikolta Jordan-virran hedelmälliselle itärannalle. Nabataaniarabit perustivat demokraattisen kuningaskunnan, joka hallitsi kauppateitä Egyptistä Kaukoitään ja Arabian niemimaalta Turkkiin. Mausteet, silkki ja orjat vaihtoivat maisemaa ja omistajaa. Valtakunnan pääkaupunki perustettiin Pertran kukkuloille, helposti puolustettavaan ja sijainniltaan strategiseen paikkaan.
Aleksanteri Suuren kuoltua 323 hänen kenraalinsa Antigonus komensi falangit valloittamaan Nabataanien valtakunnan vuonna 313. Tehtävän saaneen upseerin, Athenaeuksen onnistuikin viekkaudella hyokätä kaupunkiin ja saada hiukan ryöstösaalista, Nabataanien ollessa juhlimassa hiukan kauempana. Nabataanit kuitenkin saivat Athenaeuksen kiinni, ja teurastivat Makedonialaiset. Nabataanit lähettivät Antigonukselle kohteliaan kirjeen, jossa valittelivat kovin Athenaeuksen käytöstä. Myös Antigonuksen mielestä Athanaeus oli käyttäytynyt hyvin sopimattomasti. Niinpä hän pian lähetti poikansa Demetriuksen vielä suuremman sotajoukon kanssa. Nabataanit olivat valmiina, pääsivät neuvotteluyhteyteen ja selvisivät puhumalla.
Pari sataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua huomattiin, että pasaatituulia voi käyttää hyödyksi pitkän matkan purjehduksessa. Kaukoidän karavaanireitit siis hiljenivät. Nabataanien tulolähde ehtyi, ja tilalle tuli merirosvous Punaisella Merellä. Ikävä kyllä, merirosvojen kuolleisuus muodostui korkeaksi Egyptiläis-Helleenisen laivaston ansiosta...
Legioonat marssivat Petran porteille 106 j.Kr., ja Emperior Trajan liitti Etelä-Jordanin Imperiumiin. Jordanian pääkaupungin Ammanin nimi antiikin aikana oli Philadelphia - roomalaisen linnoituksen raunioilta näkyy hienosti vanha teatteri ja Colosseum.
Petra on vierailun arvoinen paikka. Hiekkakivikallioon kaiverretut temppeleitä, hautaholveja ja muita monumentteja on lähes 100 eri kohdetta. Ei ainoastaan ylämäki, vaan myös paikan hiekkakivimuodostumien luonnonkauneus salpaa hengistystä.
Tosin kuin Egyptissä, Petrassa oli paljon turisteja. Rauha Israelin ja PLO:n välillä on tehnyt Israelin ja Jordanian rajan ylittämisen helpoksi, ja se näkyy Jordaniassa. Muutamassa kuukaudessa pääsylipun hinta muinaismuistoalueelle on kymmenkertaistettu, ollen nyt 20 JD (140 mk). Vaikka alue on laaja, muinaismuistoalueelle johtava tie on sen verran tarkasti vartioitu, että ilmaiseksi sisään pääseminen vaatii erityistä viekkautta, ja joko kartan tai paikallistuntemusta (lue: aikaa tiedusteluun).
Jordaniassa on 4 miljoonaa asukasta, joista 2.5 miljoonaa on Jordanian passia kantavia Palestiinan pakolaisia. Pääosa alkuperäisistä Jordanialaisista on aavikon Beduiineja. Beduiinit, paitsi lampaiden hoitoa ja kamelinkasvatusta, ovat usein hakeutuneen julkisen hallinnon, poliisilaitoksen ja armeijan palvelukseen. Palestiinalaiset taas pyörittelevät monenlaista pikku businesta. Kaikki toimii. Yleensä Jordaniassa ei välttämättä tarvitse kysyä eikä neuvotella hintoja, turistia ei juuri huiputeta - poikkeuksia löytyy. BKT/capita 1993 3000 USD - maa on kuitenkin paljon siistimpi ja tehokkaampi kuin esim. Egypti. Jordania on niin paljon rikkaampi maa, että siellä on paljon Egyptiläisiä siirtotyöläisiä.
Saddam Hussein on kova. Jos Saddam ei olisi vahva mies, USA olisi yksin pystynyt karkoittamaan hänet Kuwaitista 1990-1991. Nyt sensijaan tarvittiin 32 valtion armeijat, että Saddam saatiin pois - mukana rintamassa Israel ja Egypti. Tästä tietysti oli seurauksena, että kaikki Irakissa olleskelleet Egyptiläiset karkoitettiin.
Sensijaan Irakin ja Jordanian suhteet ovat hyvät. Huomattava osa Irakin liikenteestä kulkee Jordanian ja Akaban kautta. Tästä oli tietysti seurauksena, että kaikki Jordanian kansalaiset karkoitettiin Kuwaitista 1991, Kuwaitin sodan jälkeen. Lähteä piti saman tien, mitää omaisuutta ei saanut mukaansa. Monet Kuwaitiin emigroituneet palestiinalaiset auttoivat Irakia miehityksen aikana, ja miehityksen jälkeen heille koitui sama kohtalo kuin Jordanialaisille.
Monilla Jordanian kansalaisilla oli hyvät businekset käynnissä Kuwaitissa, joka on hyvin rikas maa (BKT/ca 1993 15 100 USD (CIA)). Näin myös ystävälläni Mahmoudilla (nimi muutettu). Mahmoud on beduiini: Jordanian kansalainen, joka asui 20 vuotta Kuwaitissa. Hänen perheellään oli Kuwaitissa menestyvä yritys, mutta kaikki omaisuus jäi Kuwaitiin. No, kai viattomien ihmisten henkilökohtainen omaisuus saadaan takaisin - luulisi jo YK:nkin vaativan sitä.
Niinpä niin. Ensin sanotaan, että omaisuutenne toimitetaan teille kuukauden kuluessa. Sitten kolmen tai kuuden kuukauden. OK, heti ensi vuoden alussa sitten... Karkoitus tapahtui vuonna 1991 ja vielä 1995 ei ole mitään tullut. On siis elettävä vaatimattomalla insinöörin palkalla niinkuin muidenkin Jordanialaisten.
Eipä tässä vielä kaikki. Mahmoudin veljellä on Kuwaitin passi, hän siis on Kuwaitin kansalainen. 1990 miehityksen jälkeen Kuwaitilaiset eivät voi käydä Jordaniassa, Irakista puhumattakaan, joutumatta vaikeuksiin. Jordanian kansalaiset taas eivät pääse Kuwaitiin. Veljekset eivät siis ole tavanneet neljään vuoteen, eivätkä voikaan tavata ilman suuria vaikeuksia. No, onneksi he ovat beduiineja: Mahmoudin veli matkustaa Saudi-Arabiaan, vuokraa sieltä kamelin ja suunnistaa tähtien perusteella Jordanian puolelle yhdeksi päiväksi tapaamaan veljeään...
Matkustamiseen liittyy muitakin ongelmia. Kun Mahmoud asui Kuwaitissa, hän sai turistiviisumit esimerkiksi Britanniaan ilman vaikeuksia. Sensijaan Jordaniasta sitä ei saa. Kuwait on rikas maa, mutta Jordania köyhempi. Euroopan valtiot pelkäävät, että Jordaniasta tulevat turistit jäävät Eurooppaan laittomiksi siirtotyöläisiksi. Se seikka, että Mahmoud on käynyt Euroopassa turistina monta kertaa, ei muuta asiaa - hänen taloudellinen tilanteensa on nyt toinen. Mahmoudilla olisi kyllä 2 000 dollaria turistimatkan tekemiseen, mutta suurlähetystöt pyytävät todisteet 100 000 dollarin omaisuudesta. Sitten he uskoisivat, että Mahmoudin ei kannata jäädä Britanniaan, Ranskaan tai USA:han. No Entry.
Mahmoudilla on runsaahkosti
ylipainoa. Tämäkin johtuu karkoituksesta. Yökerhossa
tanssimalla kuluu paljon energiaa. Kuwaitissa ei ole yökerhoja
eikä muita synnin pesiä, mutta sieltä voi ystävien kanssa
vuokrata yksityiskoneen, ja lentää sillä Egyptiin. Egyptissä
voi mennä yökerhoon, syödä, juoda, tanssia ja huvitella
naisten kanssa. Aamulla lennetään takaisin, ja suku ja perhe
luulevat, että pojat olivat basaarissa vesipiippua
polttelemassa...
Lupasin lähettää Mahmoudille valokuvan Suomen parhaasta
yökerhosta. Vinkkejä ko. yökerhon sijainnista otetaan vastaan.